Η δολοφονία Γουέλς στο Ψυχικό

0
504

Στις 23 Δεκεμβρίου του 1975, όταν η Αθήνα ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα δεύτερα μεταπολιτευτικά Χριστούγεννα, ο Αμερικανός πρέσβης παραθέτει μία δεξίωση, καλεσμένοι της οποίας ήταν μεταξύ άλλων ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Ρίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς με τη σύζυγό του Μαρία-Χριστιάννα.

Λίγο πριν τις δέκα το βράδυ, το ζευγάρι επέστρεφε ευδιάθετο στην οικία του στο Ψυχικό αγνοώντας φυσικά την τραγική κατάληξη της βραδιάς. Όταν η μαύρη τους λιμουζίνα σταμάτησε μπροστά από την έπαυλη, εμφανίστηκε ένα άγνωστο αυτοκίνητο από το οποίο βγήκαν τρεις μασκοφόροι που, αφού απομάκρυναν τη γυναίκα και τον οδηγό της λιμουζίνας, εκτέλεσαν τον 45χρονο διπλωμάτη με τρεις πυροβολισμούς.

Η δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς
Η δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς

Στον τόπο της δολοφονίας βρέθηκε μία προκήρυξη με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη η πρωτοεμφανιζόμενη τότε “Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη.” Τρεις μέρες αργότερα η ίδια προκήρυξη έφτασε στα γραφεία των εφημερίδων, αλλά καμία εφημερίδα δεν προχώρησε στη δημοσίευσή της λόγω εισαγγελικής απαγόρευσης. Επιπλέον, λόγω του κλίματος της εποχής, κανένας δεν την παίρνει στα σοβαρά και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων της CIA.

Ένα μήνα νωρίτερα από τη δολοφονία του Γουέλς, στις 25 Νοεμβρίου, η αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News είχε δημοσιεύσει τον κατάλογο στελεχών της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με έδρα την Αθήνα, στον οποίο βρισκόταν και το όνομα του Ρίτσαρντ Γουέλς. Ο κατάλογος αυτός, που εστάλη από μυστηριώδη ελληνοαμερικανική επιτροπή, παρουσίαζε τον Γουέλς ως επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Ελλάδα.

Μία από τις σπάνιες φωτογραφίες του Ρίτσαρντ Γουέλς
Μία από τις σπάνιες φωτογραφίες του Ρίτσαρντ Γουέλς

Η ιδιότητα του Ρίτσαρντ Γουέλς όμως, ως σταθμάρχη της CIA στη Λίμα του Περού είχε γίνει γνωστή από τον Ιανουάριο του 1975, σε κατάλογο της ανεξάρτητης αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης “Counter Spy” (Αντικατασκοπεία). Η δολοφονία του Γουέλς έδωσε την ευκαιρία στην αμερικανική κυβέρνηση να κατηγορήσει την “Counter Spy” ως υπεύθυνη.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1976, ένα χρόνο αργότερα, η γαλλική εφημερίδα “Liberation” δημοσίευσε ένα πρωτότυπο κείμενο της “17Ν” που έλαβε από μία αξιόπιστη πηγή. Σε αυτό, η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία Γουέλς, περιγράφοντας μάλιστα με ακρίβεια την παρακολούθηση του στόχου και την οργάνωση της επιχείρησης.

Το καλοκαίρι του 2002, μετά την εξάρθρωση της 17Ν, ο συλληφθείς Παύλος Σερίφης κατέθεσε στην ανακρίτρια της υπόθεσης ότι συμμετείχε στην ομάδα που δολοφόνησε τον Γουέλς και ότι ο δράστης της δολοφονίας ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναίρεσε την κατάθεσή του, υποστηρίζοντας ότι ήταν προϊόν ψυχολογικής βίας. Στη δίκη της 17Ν, κανένας από τους κατηγορουμένους δεν καταδικάστηκε για τη δολοφονία Γουέλς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.