Το Ψυχικό μέσα από τη μηχανή του χρόνου …

0
536
Το Ψυχικό μέσα από τη μηχανή του χρόνου
Το Ψυχικό μέσα από τη μηχανή του χρόνου

Κατά την αρχαιότητα, η περιοχή του Νέου Ψυχικού αποτελούσε έκταση του Δήμου Φλύας της Κεκροπίδος φυλής η οποία, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους, τοποθετούταν στη μεσογαία χώρα.

Το Νέο Ψυχικό εμφανίζεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1929.

Το Ψυχικό μέσα από τη Μηχανή του Χρόνου …

Η περιοχή της Αγίας Σοφίας ως τη Λεωφόρο Κηφισίας λεγόταν Ανθόκηπος, επειδή καλλιεργούνταν άνθη. Η υπόλοιπη περιοχή του Ν.Ψυχικού λεγόταν “Παληοτρίβια” ή “Πεύκα”, η περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Πεντάγωνο ήταν πρόχειρο αεροδρόμιο, ενώ από εκεί μέχρι το Χαλάνδρι η περιοχή, που είναι σήμερα γνωστή ως “Πεδιάδα”, ήταν φυτεμένη με αμπέλια.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο Ψυχικό ξεκίνησε το 1923 και ήταν η πρώτη ιδιωτική πολεοδόμηση στην Ελλάδα. Όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ο Γεώργιος Ησαΐας και η “Αθηναική Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας” συνεισέφεραν στην τεχνική εταιρία ΚΕΚΡΟΨ, η οποία δραστηριοποιούταν στο χώρο ακινήτου, δύο μεγάλα κτήματα ιδιοκτησίας τους, τα οποία, μετά την κατάρτιση ενός από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της εποχής, αποτέλεσαν τον “συνοικισμό” του Παλαιού Ψυχικού.

Στις 28 Μαρτίου 1924 με την αλλαγή του πολιτεύματος σε Δημοκρατία, συντάχθηκε ο οικοδομικός κανονισμός του Ψυχικού, τον οποίο υπογράφει ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών Γεώργιος Ησαΐας. Στη συνέχεια, η ΚΕΚΡΟΨ κατάρτισε και εφάρμοσε ένα από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της Ελλάδας, το οποίο περιελάμβανε τη διάνοιξη δρόμων, τη μελέτη και κατασκευή έργων υποδομής, τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και κοινωφελών χώρων, καθώς και την οριοθέτηση οικοπέδων για οικιστική ανάπτυξη.

Το Ψυχικό μέσα από τη μηχανή του χρόνου

Εκείνη την εποχή, με την αγορά οικοπέδου από την ΚΕΚΡΟΨ, ο ιδιοκτήτης υποχρεούταν να οικοδομήσει κατοικία εντός συγκεκριμένου χρόνου. Επίσης, η εταιρία πρόσφερε, με πληρωμή, στους ανώτατης τάξης πελάτες της, τις υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρισμού αλλά και τις μετακινήσεις με ειδικά λεωφορεία προς το κέντρο της Αθήνας σε μία εποχή που η απόσταση αυτή αποτελούσε μία μικρή εκδρομή.

Η ανέγερση ναού, που έλαβε την ονομασία Αγία Σοφία εις μνήμη της Βασίλισσας Σοφίας, αποφασίστηκε το 1935 και ολοκληρώθηκε το 1938 με σχέδια του αρχιτέκτονα Ι. Κοκκίδη και με πρώτο εφημέριο τον ιερομόναχο Παρθένιο Περίδη.

Με την πάροδο του χρόνου, το προάστιο μεγάλωνε σταδιακά ώσπου το 1946 αναγνωρίστηκε ως κοινότητα.

Τον Οκτώβριου του 1961 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος του νέου μεγαλύτερου Ναού που υπάρχει μέχρι και σήμερα και κατασκευάστηκε με σχέδια του αρχιτέκτονα Σ. Κυδωνιάτη, με χορηγίες που προήλθαν μεταξύ άλλων και από τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Τον Αύγουστο 1982, η κοινότητα του Ψυχικού έγινε Δήμος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίστηκε το έργο της ανοικοδόμησης και βελτίωσης των υποδομών του Δήμου και έτσι διαμορφώθηκε το Νέο Ψυχικό του οποίου οι κάτοικοι απολαμβάνουν μία μοναδική ποιότητα ζωής.

Πηγή: http://www.psychiko.gov.gr/index.php/city/townshistory/new-psychikohistory

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.