Κολλέγιο Αθηνών: Η ιστορία

0
2766
Έλεγχο του Κολλεγίου Αθηνών ζητά η ΟΙΕΛΕ μετά την απόφαση της Νέας Υόρκης

Το 1925 μία ομάδα φωτισμένων Ελλήνων με πρωτεργάτες τον Εμμανουήλ Μπενάκη και το Στέφανο Δέλτα ίδρυσαν το Κολλέγιο Αθηνών με την υποστήριξη του Αμερικανού Φιλέλληνα Bert Hodge Hill, Διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Το ιδρυτικό συμβούλιο του Κολλεγίου σχηματίστηκε ως εξής: πρόεδρος ορίστηκε ο Επαμεινώνδας Χαρίλαος, αντιπρόεδρος ο Bert Hodge Hill, ταμίας ο Στέφανος Δέλτα και μέλη ο Εμμανουήλ Μπενάκης, ο Πέτρος Καλλιγάς, ο Harold Jaquith και ο Νικόλαος Κυριακίδης.

Το Όραμα

Όπως ορίστηκε στο καταστατικό που εγκρίθηκε στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” στις 13 Αυγούστου 1926, το όραμα του Κολλεγίου Αθηνών ήταν:

–  Η αρμονική ανάπτυξις των πνευματικών, ηθικών και σωματικών δυνάμεων ως και του χαρακτήρος των Ελληνοπαίδων συμφώνως προς τους Νόμους του Ελληνικού κράτους και την αντίληψιν της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

– Η εντός των ανωτέρω πλαισίων προαγωγή πάσης φύσεως πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανόμενης και της επιμόρφωσης και εκπαίδευσης ενηλίκων.

Η Λειτουργία

Όταν ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1925, το Κολλέγιο Αθηνών στεγάσθηκε σε ένα μισθωμένο κτίριο στην οδό Άνδρου 18. Μεταφέρθηκε στο Ψυχικό το 1929. Την ίδια χρονιά, με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και υπουργό Παιδείας τον Κ. Γόντικα, ψηφίζεται ο νόμος 3776/29  που καθορίζει τη λειτουργία του Κολλεγίου Αθηνών και αναγνωρίζει την ισοτιμία του με τα δημόσια σχολεία.

Η σχολική χρονιά 1930-1931 ξεκινά με 351 μαθητές και 44 εκπαιδευτικούς. Καθήκοντα διευθυντή ασκεί ο Όμηρος Ντέιβις. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών συνεχίζεται βασιζόμενο σε ετήσιες δωρεές κυρίως του Στέφανου και της Πηνελόπης Δέλτα και άλλων φίλων του Κολλεγίου. Κατά το σχολικό έτος 1930-31, χορηγούνται υποτροφίες συνολικού ύψους 380.000 δρχ. περίπου σε 40 μαθητές.

Στιγμές του Κολλεγίου

  1. Στην ταινία “Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο” η Αλίκη Βουγιουκλάκη -ως κόρη Παπασταύρου- με τα διακριτικά του Κολλεγίου Αθηνών ετοιμάζεται να φάει το δεύτερο δυνατό χαστούκι της από τον αυστηρό κύριο Φλωρά. Κολλέγιο Αθηνών: Η ιστορία
  2. Στο Κολλέγιο Αθηνών φοίτησε ο Αντώνης Σαμαράς, απόγονος των ιδρυτών του Κολλεγίου Στέφανου Δέλτα και Εμμανουήλ Μπενάκη. Μάλιστα στο λεύκωμα του Κολεγίου κατά το έτος αποφοίτησης του το 1970, υπάρχει ένα σκίτσο του νεαρού Σαμαρά να χτυπάει το μπαλάκι του τένις με μανία, ενώ πίσω του μια ορδή κοριτσιών φωνάζει «Αντονι! Αντονι!». Και καταλήγει: «Οι επαγγελ­ματικές προοπτικές του Αντώνη στρέφονται προς την ιατρική. Του ευχόμεθα να αναδειχθεί ένας διακεκριμένος γιατρός».
  3. Ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου δεν πρόλαβε να αποφοιτήσει γιατί το 1966, δύο αστυνομικοί τον έπιασαν με έναν κουβά μπογιά έξω από τον τοίχο του Αρσα­κείου. Το «Η δημοκρατία θα νι…» έμεινε στη μέση και το άλλο πρωί ο Γιώργος γύρισε σπίτι.

Το Κολλέγιο Σήμερα

Δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του Κολλεγίου είναι:

  1. Η εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, που -σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές του και τις επιδιώξεις των δημιουργών του- αποσκοπεί στην προσφορά όχι απλώς γνώσεων, αλλά πολύπλευρης παιδείας, στη διάπλαση νέων ανθρώπων με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ενεργών πολιτών με συναίσθηση κοινωνικής, όχι μόνο επαγγελματικής, ευθύνης.
  2. Το εκτεταμένο Πρόγραμμα Υποτροφιών.
Το Κολλέγιο Αθηνών εξακολουθεί να βγάζει σπουδαίους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, δίνοντας υποτροφίες και σε οικονομικά αδύναμους μαθητές που όμως έχουν υψηλές επιδόσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.