Το τέλος της δίκης Αμπράμοβιτς-Ουλάι

0
275
Το τέλος της δίκης Αμπράμοβιτς-Ουλάι

Ο Φρανκ Ούβε Λαϊζίπεν (Ουλάι) δικαιώθηκε από το δικαστήριο του Άμστερνταμ και κέρδισε την αγωγή που είχε καταθέσει εις βάρος της πρώην αγαπημένης του Μαρίνας Αμπράμοβιτς.

Για περισσότερο από μία δεκαετία οι δύο καλλιτέχνες ήταν σύντροφοι και στη ζωή και στην τέχνη επινοώντας μία σειρά έργων μέχρι το 1988 όταν επήλθε ο χωρισμός τους. Πριν ένα χρόνο, ο Ουλάι ισχυριζόμενος ότι η Αμπράμοβιτς είχε παραβιάσει ένα κοινό συμβόλαιο που είχαν συνάψει το 1999, κατέθεσε αγωγή εις βάρος της.

Η αγωγή

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το 60% των κερδών από τις πωλήσεις των έργων τους θα έπρεπε να πηγαίνει στην γκαλερί, το 30% στην Αμπράμοβιτς και το 20% στον Ουλάι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ουλάι αυτό δε συνέβη καθώς η Σέρβα καλλιτέχνης δεν τον ενημέρωνε για τις πωλήσεις και μόνο 4 φορές στα τελευταία 16 χρόνια του κατέβαλε τα ποσοστά του.

Η δικαστική απόφαση

Όπως δήλωσε ο Ουλάι η δίκη αυτή ήταν για εκείνον ένας αγώνας ενάντια στον καρκίνο αλλά τελικά η αλήθεια αποκαταστάθηκε.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Ουλάι δικαίως διεκδίκησε τα ποσοστά του και αποφάσισε ότι η Αμπράμοβιτς θα πρέπει να του καταβάλλει το ποσό των 250.000 ευρώ από τα κέρδη των πωλήσεων καθώς και 23.000 ευρώ για τα νομικά του έξοδα.

Επιπλέον, η καλλιτέχνης θα πρέπει να αναγνωρίσει τον Ουλάι ως συν-δημιουργό των έργων από το 1976 έως το 1980 και από το 1981 έως το 1988, καθώς και να δώσει γραπτή αναφορά με όλες τις αναπαραγωγές και τις πωλήσεις των έργων από το 2007 μέχρι και σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.