Ιστορική Αναδρομή: Πώς ονομάζονταν κάποτε οι συνοικίες της Αθήνας

0
709
Ιστορική Αναδρομή: Πώς ονομάζονταν κάποτε οι συνοικίες της Αθήνας

Αλήθεια πώς ονομάζονταν κάποτε οι συνοικίες και οι δήμοι της Αθήνας;

Την περίοδο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν χιλιάδες πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα πολλά ονόματα των τότε συνοικιών και δήμων της Αθήνας άλλαξαν καθώς οι άνθρωποι αυτοί έφεραν μαζί τους τις δικές τους αναμνήσεις και ιστορίες.

Εμείς όμως βρήκαμε πολλά από τα παλιά ονόματα των περιοχών και τιμώντας την ιστορία τους σας τα παρουσιάζουμε.

Ο Άγιος Δημήτριος είχε την ονομασία Μπραχάμι, πιθανότατα από έναν Εβραίο ιδιοκτήτη εκτάσεων με το όνομα Αβραάμ που στην ελληνική διάλεκτο μετατράπηκε σε “Μπραχάμης.”

Το Αιγάλεω ήταν αρχικά κοινότητα με την ονομασία Νέαι Κυδωνίαι και κατοικούνταν από τους πρόσφυγες που είχαν έρθει από τις Κυδωνίες, πόλη απέναντι από τη Λέσβο (το σημερινό Αϊβαλί). Το 1934 αποσπάστηκε από το Δήμο Αθηναίων και έγινε ανεξάρτητη κοινότητα λαμβάνοντας την ονομασία Αιγάλεω.

Ως ανεξάρτητη κοινότητα αναγνωρίστηκε το 1927 και το Καλαμάκι, δηλαδή ο σημερινός Άλιμος. Πιθανόν, η ονομασία Καλαμάκι να προήλθε από τον καλαμιώνα που υπήρχε στην περιοχή.

Η Αργυρούπολη αρχικά ονομαζόταν Νέα Αργυρούπολη από την ομώνυμη πόλη του Πόντου, νότια της Τραπεζούντας.

Η Δάφνη ονομαζόταν παλιά Κατσιπόδη, από την οικογένεια Κατσιπόδη που ήταν κτηματίες κατά τον Μεσαίωνα.

Το Ελληνικό είχε το όνομα Χασάνι έως περίπου το 1950, από τον πύργο του Χασάν πασά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων, το (Νέο) Ηράκλειο ονομαζόταν Χαλκωματάδες, γιατί οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής ασχολούνταν με την επεξεργασία του Χαλκού. Η τουρκοκρατία έφερε στην περιοχή την ονομασία Αρακλί, το οποίο αργότερα έγινε το Ηράκλειο που γνωρίζουμε.

Το Ίλιον ονομαζόταν μέχρι το Σεπτέμβριο του 1994 Νέα Λιόσια. Κατά την αρχαιότητα, στην περιοχή αυτή βρισκόταν ο Δήμος των Τρώων. Η ονομασία Λιόσια προήλθε από την αρβανίτικη οικογένεια Λιόσα, που εγκαταστάθηκε εκεί κατά τον 14ο αιώνα.

Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, η γνωστή Κηφισιά είχε την ονομασία Αλωνάρα, από τα αλώνια της περιοχής. Το σημερινό της όνομα ήρθε από τον ποταμό Κηφισό που τη διαρρέει.

Τα σημερινά Μελίσσια ήταν η Ζωοδόχος πηγή, από την ομώνυμη εκκλησία.

Η Νέα Ιωνία είχε το όνομα Ποδαράδες. Το όνομα αυτό έχει πολλές πιθανές πηγές προέλευσης: την αθηναϊκή οικογένεια των Πλατυπόδων, τον Τούρκο αγά Μουσταφά Ποδαρά που είχε κτήματα στην περιοχή, αλλά και τις κολόνες (ποδάρια ή ποδαράδες) του Αδριάνειου υδραγωγείου, που υπήρχαν παλιά σε δυο σημεία του Ποδονίφτη. Όταν εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες, η περιοχή ονομάστηκε Νέα Πισιδία (από την Πισιδία, περιοχή της Μικράς Ασίας).

Η Μεταμόρφωση ήταν γνωστή με την ονομασία Κουκουβάουνες. Κατά την αρχαιότητα, ονομαζόταν Γλαύκεια επειδή υπήρχαν εκεί πολλές κουκουβάγιες. Το Κουκουβάουνες, λοιπόν, πιθανότατα προήλθε από τις κουκουβάγιες αλλά επίσης μπορεί να προέκυψε και από την κουκούβα, ένα είδος σταφυλιού που αφθονούσε εκεί.

Η ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας ονομαζόταν παλιά Ποδονίφτης, είτε από τα κτήματα της οικογένειας Ποδονίφτη, είτε από τους στρατιώτες που έρχονταν για ασκήσεις και έπλεναν τα πόδια τους στο λιγοστό νερό που δεχόταν το ρέμα εκεί από τον Κηφισό ποταμό. Η Νέα Φιλαδέλφεια πήρε την ονομασία της το 1927 από την ομώνυμη πόλη της Μικράς Ασίας.

Το Νέο Ψυχικό ονομαζόταν παλιά ανθόκηπος από τις πολυάριθμες καλλιέργειες λουλουδιών στην περιοχή.

Το Παλαιό Φάληρο ήταν γνωστό ως Τρεις Πύργοι, από τους πύργους – παρατηρητήρια που υπήρχαν εκεί για τον εντοπισμό πειρατικών πλοίων.

Η Πεύκη ήταν η παλιά Μαγκουφάνα, ονομασία για την οποία υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η μία είναι ότι προήλθε από τα κτήματα της χήρας της οικογένειας Μαγκαφά. Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι η ονομασία προήλθε από κάποια Άννα που ήταν ανύπαντρη και την αποκαλούσαν “μαγκούφα.” Από το 1960 πάντως, η περιοχή ονομάστηκε Πεύκη.

Ο Ταύρος ήταν τα παλιά Νέα Σφαγεία από τα σφαγεία που λειτουργούσαν εκεί την περίοδο από το 1915 μέχρι περίπου το 1968.

Η Φιλοθέη αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη κοινότητα το 1934 με την ονομασία Νέα Αλεξάνδρεια, όνομα που προήλθε από τον Αλεξανδρινό αρχιτέκτονα Γ.Αρχοντούλη που από το 1907  είχε μεγάλο μέρος της περιοχής στην ιδιοκτησία του και είχε εκπονήσει το ρυμοτομικό της σχέδιο.

Ο σημερινός Κορυδαλλός ονομαζόταν Κουτσικάρι από το φαρμακοποιό και δήμαρχο της Αθήνας Εμμανουήλ Κουτσικάρη (1812-1865), ο οποίος είχε στην ιδιοκτησία του πολλά κτήματα στην περιοχή.

Οι Αχαρνές είναι γνωστές και με την ονομασία Μενίδι από τον Τιμαριούχο βυζαντινό άρχοντα Μενίδη του 12ου αιώνα.

Το Τατόι οφείλει την ονομασία του στην οικογένεια Τατόη που εγκαταστάθηκε εκεί κατά τον 14ο αιώνα. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Δεκέλεια.

Η περιοχή Φυλή είναι γνωστή και ως Χασιά, ονομασία που δεν είναι αλβανική όπως πιστεύεται, καθώς προήλθε από τη θέση του χωριού και του παλιού δρόμου που χάνονταν απότομα μέσα στις πτυχώσεις του εδάφους και ήταν αθέατα από την πεδιάδα και τους πρόποδες της Πάρνηθας.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.