Κρίθηκε παράνομος ο ΕΝΦΙΑ σε Ψυχικό και Φιλοθέη!

0
1184
Κρίθηκε παράνομος ο ΕΝΦΙΑ σε Ψυχικό και Φιλοθέη!

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κρίνοντας παράνομο των τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και κατά συνέπεια τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές της χώρας, προχώρησαν σε ακύρωση της υπουργικής απόφασης που αφορά στις εν λόγω περιοχές.

Ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο Ψυχικό, τη Φιλοθέη, το Νέο Βουτζά και τους Δελφούς Άμφισσας έγινε οριζόντια, δηλαδή χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (νόμος 3852/2010), αλλά ούτε και λήφθηκε υπόψιν η γνώμη του κάθε Δήμου και Κοινότητας, όπως προβλέπεται.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δε συνεπάγεται την επιστροφή του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών για το 2016, καθώς δεν κρίθηκε σκόπιμο να τροποποιηθεί ο κρατικός προυπολογισμός ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση του έτους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να προσδιορίσει σωστά τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, προκειμένου να καθοριστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΕΝΦΙΑ -αν παραμείνει ο ίδιος- θα κριθεί μη νόμιμος και αν πληρωθεί θα πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες.

Οι αντικειμενικές αξίες και κατά συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ των περιοχών αυτών κρίθηκε μη νόμιμος από την 8η Ιουνίου 2016, δηαλδή την ημέρα συζήτησης των υποθέσεων στο ακροατήριο της 7μελούς σύνθεσης του Β’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναλυτικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.