Το εκπαιδευτικό σύστημα “κλέβει” την έμφυτη δημιουργικότητα μας, σύμφωνα με τη NASA

0
193
Το εκπαιδευτικό σύστημα

Όλοι γεννιόμαστε με μια έμφυτη δημιουργική ιδιοφυϊα, η οποία στη συνέχεια ολοένα και καταπιέζεται, μας λένε τα αποτελέσματα ενός τεστ δημιουργικότητας που αναπτύχθηκε από τη NASA.

Έρευνα Δημιουργικότητας

Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που η NASA επικοινώνησε με τους επιστήμονες Dr George Land και Beth Jarman ζητώντας τους να αναπτύξουν ένα τεστ που θα τους επέτρεπε να εξετάσουν και να αξιολογήσουν αποτελεσματικά το δημιουργικό δυναμικό των επιστημόνων και των μηχανικών της NASA.

Τα αποτελέσματα του τεστ ήταν τόσο θεαματικά, που στη συνέχεια η χρήση του επεκτάθηκε  σε μαθητές σχολείων.

Οι ερευνητές χορήγησαν το τεστ σε 1.600 παιδιά 4 και 5 ετών. Το 98% αυτών των παιδιών βρέθηκε να ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων με εξαιρετική δημιουργική ιδιοφυϊα, δηλαδή ικανότητα να βρίσκουν νέες λύσεις και καινοτόμες ιδέες σε προβλήματα!

Προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο που αυτή η δημιουργικότητα επηρεάζεται στα μετέπειτα χρόνια της ζωής, οι ερευνητές έκαναν το τεστ στα ίδια παιδιά μετά από 5 χρόνια, όταν δηλαδή τα παιδιά ήταν 10 ετών. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Μόνο το 30% είχε διατηρήσει την επαφή με τη δημιουργική πλευρά!

Ενώ μετά από άλλα 5 χρόνια, το ποσοστό είχε πέσει στο 12%! Για εμάς τους ενήλικες τα πράγματα σκουραίνουν περισσότερο, καθώς μόνο το 2% έχει διατηρήσει την επαφή με το πεντάχρονο παιδί που σφύζει από ιδέες.

Η Λύση

Ποια είναι η λύση; Ο Land λέει ότι καθώς τα παιδιά εισέρχονται στο εκπαιδευτικό σύστημα των σχολείων, ο αποκλίνων τρόπος σκέψης τους (δηλαδή η φαντασία και η ευρηματικότητα) τίθεται κάτω από τον τροχό της συγκλίνουσας σκέψης (κριτική ικανότητα, ανάλυση, λογική), οπότε η δεύτερη λειτουργία επιβραδύνει ή και ακυρώνει την πρώτη.

Σκοπός είναι να μην λειτουργούν αυτοί οι δύο τρόποι σκέψης ταυτόχρονα. Χρειάζεται, με λίγα λόγια, να έρθουμε σε επαφή με τον πεντάχρονο εαυτό μας, ο οποίος θα σκαρφιστεί άπειρες ιδέες και λύσεις, τις οποίες μετά η κριτική μας ικανότητα θα αξιολογήσει με δοκιμές.

Η λέξη κλειδί που ψάχνουμε; Εμπειρία. Η εμπειρία εφαρμογής των καινοτόμων ιδεών μας, θα μας βοηθήσει να λύνουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πηγή: enallaktikidrasi.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.